Sardynia, podobnie jak inne regiony W艂och oferuje mn贸stwo doskona艂ych, lokalnych produkt贸w, kt贸re warto przywie藕膰, bo mog膮 sprawi膰 przyjemno艣膰 po powrocie do domu. Ma艂o co sprawia nam tak膮 rado艣膰 jak smaki i zapachy, zabieraj膮ce nas z powrotem w wakacyjny klimat… Bez wzgl臋du na to czy szukasz pomys艂u na pami膮tki z podr贸偶y po Sardynii, czy prezent贸w dla bliskich, we藕 ze sob膮 t臋 list臋. My obkupili艣my si臋 na tyle, ile by艂o miejsca w walizce. Niekt贸re produkty s艂u偶膮 nam w kuchni do dzi艣, wynosz膮c smak da艅 na wy偶szy poziom, inne z kolei ju偶 dawno znikn臋艂y w brzuchach. Co wa偶ne, na li艣cie znajduj膮 si臋 produkty 艂atwo dost臋pne, wi臋c na pewno ich nie przegapicie. Niekt贸re supermarkety na Sardynii maj膮 te偶 specjalnie wydzielone rega艂y z wy艂膮cznie miejscowymi towarami, to nam si臋 podoba! Koniec wst臋pu, czas na list臋.

Co warto kupi膰 na Sardynii?

Wino – co warto przywie藕膰 z Sardynii?

Zaczynamy bardzo klasycznie, bo wino to jeden z pewniak贸w, je艣li chodzi o lokalne produkty, kt贸re warto zapakowa膰 do walizki w drodze powrotnej do domu. Wino znajdziemy w wielu krajach, ale czy wiecie, 偶e na Sardynii produkuje si臋 wino, kt贸re jest jednym z element贸w diety 100-latk贸w z blue zones? To偶 to prawdziwy eliksir 偶ycia! A mowa oczywi艣cie o czerwonym szczepie Cannonau (znanym na 艣wiecie jako Grenache/Garnacha). Cannonau jest serwowane w barach i restauracjach, zazwyczaj w karafce z ma艂ymi szklankami. Poza walorami zdrowotnymi Cannonau uraczy was g艂臋bokim kolorem i smakiem owoc贸w takich jak 艣liwki, czere艣nie oraz niewysok膮 kwasowo艣ci膮.

Koszt: od 6 euro za butelk臋

Pane Carasau – co warto przywie藕膰 z Sardynii?

Jak wino, to i chleb, ale za to jaki chleb! Pane Carasau to du偶y i bardzo p艂aski, suchy i chrupki chlebek zajadany od wiek贸w na Sardynii. Jego oryginalnymi u偶ytkownikami byli pasterze, kt贸rzy wybieraj膮c si臋 z owcami w g贸ry potrzebowali chleba, kt贸ry si臋 nie popsuje, nie sczerstwieje i pozwoli si臋 przechowywa膰 przez wiele tygodni. Pane Carasau idealnie spe艂ni艂 te wymogi. Dzisiaj chlebek jest serwowany w restauracjach jako dodatek do prawie ka偶dej potrawy lub sam stanowi potraw臋 oblany sosem albo zanurzony w bulionie. My najbardziej lubimy Pane Guttiau, czyli taki Pane Carasau podgrzany, oblany oliw膮 i posypany sol膮.

Koszt: 8 euro za kilogram

S贸l – co warto przywie藕膰 z Sardynii?

No w艂a艣nie, s贸l! Sardynia od wiek贸w s艂ynie z produkcji soli, o czym 艣wiadcz膮 wielkie saliny, czyli wydzielone w morzu p艂ycizny, w kt贸rych za spraw膮 parowania wody gromadzi si臋 s贸l. Czasy, kiedy s贸l by艂a tak cenna, 偶e p艂acono w niej pensj臋 (po angielsku nadal na wynagrodzenie m贸wimy salary) ju偶 min臋艂y i cz臋艣膰 starszych salin jest teraz domem uroczych sardy艅skich flaming贸w. Mamy jednak dobre wie艣ci, bo do dzisiaj mo偶na dosta膰 produkowan膮 w tradycyjny spos贸b sardy艅sk膮, gruboziarnist膮 s贸l morsk膮. Zaopatrzyli艣my si臋 w 1kg woreczek i musimy powiedzie膰, 偶e to najsmaczniejsza s贸l, z jak膮 mieli艣my w 偶yciu do czynienia. Jej grube ziarna idealnie chrupi膮 na warzywach, kanapkach, dodaj膮c przek膮skom charakteru. Szukajcie koniecznie takiej z napisem Integrale i informacj膮 o miejscu wydobycia na Sardynii.聽

Koszt: 2 euro za kilogram (najlepiej wydane 2 euro w 偶yciu)

Oliwa – co warto kupi膰 na Sardynii?

Nasze zestawienie zaczyna wygl膮da膰 jak lista zakup贸w staro偶ytnego Rzymianina, ale to co najlepsze, wytrzymuje pr贸b臋 czasu. Na Sardynii wytwarza si臋 bardzo dobrej jako艣ci oliwy, od rozlewanych bez etykiety rzemie艣lniczych, po takie, kt贸re mo偶na dosta膰 w markecie. Ani jedne, ani drugie Was nie rozczaruj膮.

Koszt: od 20 euro / litr

Makarony – co warto kupi膰 na Sardynii?

Oliw膮 mo偶na pola膰 na przyk艂ad past臋 z rosn膮cej na Sardynii pszenicy durum. W艂ochy makaronami stoj膮, a te sardy艅skie wyr贸偶niaj膮 si臋 przede wszystkim oryginalnymi kszta艂tami, kt贸re najcz臋艣ciej s膮 finezyjn膮 wariacj膮 na temat 艣widerk贸w. Efektowne i oryginalne.

Koszt: 3 euro za kilogram

Rozmaryn – co warto kupi膰 na Sardynii?

Do potraw z makaronem i nie tylko, idealnie nada si臋 rozmaryn. Tak mocno pachn膮cego rozmarynu nigdzie indziej nie jedli艣my, przebi艂 nawet ten z Sycylii czy z Chorwacji. Najlepsz膮 wiadomo艣ci膮 jest to, 偶e rozmaryn ro艣nie tu wsz臋dzie: na wzg贸rzach, nad morzem, przy drodze, troch臋 jak pokrzywa w Polsce. Schylasz si臋, zrywasz ile trzeba, zjadasz. Nam uda艂o si臋 ususzy膰 kilka ga艂膮zek, dzi臋ki czemu 艂atwiej by艂o je sprowadzi膰 do domu. Je艣li jednak masz obawy o transport, to 艣wietnie przechowuje si臋 rozmaryn wymieszany z sol膮 morsk膮. W ten spos贸b sprzedawany jest w s艂oiczkach.

Koszt: darmoszka! / s艂oiczek – 3 euro

Mi贸d z makii – co warto przywie藕膰 z Sardynii?

Makia to ro艣linno艣膰 dominuj膮ca krajobraz nad Morzem 艢r贸dziemnym, w tym na Sardynii. Co ciekawe, makia naturalnie wyst臋puje niezwykle rzadko, a pojawia si臋 tam, gdzie kiedy艣 cz艂owiek wyci膮艂 las鈥 Makia to cierniste krzaki przeplatane zio艂ami, co skutkuje koktajlem olejk贸w eterycznych wype艂niaj膮cym ca艂膮 okolic臋. Jak si臋 okazuje, pszczo艂y i z makii potrafi膮 zrobi膰 mi贸d. Taki mi贸d podaje si臋 cz臋sto na 艣niadaniach w sardy艅skich noclegach. Nie odm贸wili艣my sobie s艂oiczka, kt贸ry w domu na 艣wie偶ej bagietce z mas艂em zabiera艂 nas ponownie na sardy艅skie dzikie pla偶e. Kupili艣my s艂oik ju偶 na lotnisku, wi臋c pewnie w zwyk艂ym markecie z艂apiecie lepsz膮 cen臋.

Koszt: 7 euro za 250 g

Mirto – co warto kupi膰 na Sardynii?

To chyba nasze najwi臋ksze odkrycie, bo nigdy wcze艣niej o czym艣 takim nie s艂yszeli艣my. Mirt to krzew, r贸wnie偶 wyst臋puj膮cy w makii. Jest g臋sty, niewysoki i rosn膮 na nim czarne jagody. To z nich miejscowi robi膮 mi臋dzy innymi nalewk臋 Mirto, kt贸r膮 podaje si臋 jako digestivo, a wi臋c kieliszek alkoholu po obfitym posi艂ku, maj膮cy za zadanie u艂atwi膰 trawienie. Likier Mirto jest koloru czarnego, w smaku przywodzi na my艣l aroni臋 z nutk膮 rozmarynu, jest s艂odki i delikatnie cierpki. Pokochali艣my ten smak i polecamy go skosztowa膰. Przy wyborze zerknijcie czy w sk艂adzie danej marki s膮 tylko naturalne sk艂adniki.

Koszt: 7 euro za 250 ml

Korek – co warto przywie藕膰 z Sardynii?

Nie chodzi tylko o ten w butelce Cannonau, ale o r贸偶ne produkty z korka, z kt贸rych s艂ynie Sardynia. Wyb贸r jest du偶y: od klapek, w kt贸rych stopom jest mi臋ciutko po ozdobne butelki z Mirto w艂a艣nie.

Nugat – co warto kupi膰 na Sardynii?

Na deser czysta s艂odycz, a wi臋c nugat. Sardy艅czycy podchodz膮 do nugat贸w z pe艂n膮 powag膮. To tradycyjny deser i element posi艂ku r贸wnie wa偶ny jak Pane Carasau i Cannonau w kieliszku. Produkcja nugatu jest czasoch艂onn膮 sztuk膮 (nale偶y go miesza膰, ukr臋caj膮c powoli mi贸d z bia艂kami jajek, co mo偶e trwa膰 w sumie kilka godzin). S膮 ca艂e 艣wi臋ta nugatu jak i dni w tygodniu, kiedy dana restauracja serwuje 艣wie偶y, jeszcze gor膮cy nugat. S艂odkie jak diabli, ale pycha! Sardy艅ski nugat mo偶na spotka膰 te偶 w sklepach w formie batonik贸w lub pakowanych kawa艂k贸w.

Koszt: 20 euro za kilogram, batoniki 3 – 5 euro

Sardynia to produkty 艣wietnej jako艣ci, wi臋c pakuj膮c si臋 na wyjazd, zostawcie w walizce troch臋 wolnego miejsca, kt贸re na pewno z przyjemno艣ci膮 wype艂nicie na drog臋 powrotn膮. 聽

Zobacz jeszcze nasz film z Sardynii, Stories z Sardynii i wi臋cej informacji o tej wyspie.

Zaobserwuj te偶 nasze social media. Gdy to czytasz, prawdopodobnie jeste艣my w podr贸偶y dooko艂a 艣wiata, tak偶e wskakuj na pok艂ad!

W艂ochy

2 Komentarze w “10 rzeczy, kt贸re warto przywie藕膰 z Sardynii. Sardynia – co kupi膰?”

A Ty co o tym my艣lisz?

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *